2-The-truth-is-between-the-lines

Coaching helpt bij het overwinnen van hindernissen die talentontwikkeling en persoonlijke groei in de weg staan. Vragen waar cliënten mee komen lopen uiteen van: ‘’Ik loop vast in mijn werk en ik weet niet wat nu de juiste keuze is” en  “Ik weet niet wat mijn passie is, hoe kom ik hier achter?” tot ‘’Wat maakt mij werkelijk gelukkig? ’’. De antwoorden op deze vragen liggen besloten in de vraagsteller. Doormiddel van doorvragen en verschillende werkvormen ontstaat er ruimte voor oplossingen. Zo kan de cliënt weer zijn eigen krachten benoemen en inzetten.

Werkwijze. Tijdens een vrijblijvende intake wordt onderzocht wat de persoonlijk coachvraag is van de cliënt. Nadat de vraag is vastgesteld wordt er een coachplan opgesteld. Hierin worden onder andere de gewenste doelen en de mogelijke werkvormen beschreven.  In de praktijk wordt onder andere gewerkt met de kernkwadrant van Ofman. Dit is een manier om inzichtelijk te maken waar iemands kernkwaliteit, uitdaging, allergie en vuilkuil liggen. Wanneer de kernkwaliteit verbonden wordt met de uitdaging ontstaat er persoonlijk leiderschap.

Wat cliënten zeggen:

‘Ik vond je directe aanpak erg waardevol, het maakte het makkelijk om te zoeken naar hetgeen me tegenhield. Ook de gelijkwaardigheid in het coachen vond ik fijn.’

‘Dit traject heeft veel voor mij betekend. Ik vind het bijzonder prettig dat ik de bevindingen goed kan plaatsen. Het maakt het voor mij makkelijk om er mee aan de slag te gaan. Inspirerend is ook een woord dat mij te binnen schiet.’

‘Ik heb het traject als heel positief ervaren. Het geeft energie als je ziet dat  zaken waar je mee aan de slag gaat ook hun vruchten afwerpen.’

Coach Lot Vegter volgde de Beroepsopleiding tot Coach Practioner aan de Alba Academie. De visie van deze opleiding vindt zijn grondslag in het Inclusive Model ontworpen door Ien van der Poel, oprichter van de Academie. Dit model en de coachpraktijk van Lot Vegter gaan uit van de heelheid van de mens: emoties, gevoelens, het fysiek en gedachten beïnvloeden elkaar.

Inspiratie: de tocht van de held (J. Campbell)

Het lopen van een heldentocht begint en eindigt op dezelfde plek. Dit impliceert dat werkelijke transformatie en geluk altijd te vinden is in jezelf. Natuurlijk word je tijdens de tocht geconfronteerd met een omgeving. Er ontstaat verdieping van het zelf door de confrontatie met ‘mentoren’, ‘drempels’, ‘uitdagingen’ en ‘tegenslagen’ die tijdens de tocht op je pad komen.

Joseph Campbell overstijgt in zijn boeken het denken vanuit tegenstellingen. Hij noemt dit ‘monomythe’. De monomythe beschrijft de overeenkomst in verhalen van allerlei soort. Het verhaal van Jezus, Boeddha, jou en mij, we zijn in principe allemaal opzoek naar hetzelfde: vervulling van het zelf.  Campbell beschrijft dat iedereen een roep tot avontuur hoort op een moment in zijn leven. Of hier gehoor aan wordt gegeven is een tweede. De monomythe gaat er van uit dat er universele stappen zijn die een mens kan nemen om zijn uiteindelijke doel te bereiken: leven vanuit je hart en in volle potentie.